Stiinta vs instinctul – To co-sleep or not to co-sleep

28 May

Mare zarva mare de aseara pe grupul de Mamici de pe Facebook… Se posteaza un articol care blameaza co-sleepingul si il ascociaza cu risc mare de SIDS si cu alte riscuri pentru bebelusii de pana la trei luni. Cum era de asteptat, s-au format si doua tabere si s-au duelat (poate inca se mai dueleaza) in argumente si exemple. Practic, unii sustin ca instinctul matern trebuie sa primeze si ca bebelusul clar trebuie sa stea langa mami, fie zi sau noapte, iar altii sustin ca trebuie sa urmam studiile care clar arata ca bebe doarme mai bine singur. Ok, parerea mea se stie ca e ULTRA PRO CO-SLEEPING…parere formata in urma studiului intens al riscurilor in raport cu beneficiile, asa ca nici nu prea imi bat capul sa  intervin. Cu toate acestea, ma simt nevoita sa aduc niste completari.

Se sustinea sus si tare de catre varii persoane ca noi, cele care am ales bed-sharing, suntem neinformate, inconstiente si ascultam de sfaturi din batrani si de mame-guru in loc sa deschidem bine ochii si sa vedem cercetarile facute in domeniu, ca instinctele astea sunt niste aberatii. Asa o fi, oare?  Pai omul este o masinarie perfect functionala, Dumnezeu sau Evolutia, cum doriti voi sa o percepeti, ne-a facut perfect functionali, astfel incat sa putem supravietui si sa ne putem perpetua specia. Instinctele de supravietuire exista in fiecare dintre noi si sunt incontestabile. Din acest motiv, in timpul sarcinii si dupa nastere se secreta un veritabil cocktail de hormoni care o fac pe mama sa isi iubesca puiul cu toata fiinta ei, sa il protejeze cu pretul propriei ei vieti, sa fie dependenta de mirosul puiului ei, sa tanjeasca dupa atingerea acestuia, sa ii arda buzele de dorinta de a-l saruta! Daca nu ar fi asa, am fi disparut de mult ca specie. Cum poate cineva sa conteste acest lucru? Cum poti afirma ca instinctele sunt “depsite” si ca trebuie sa urmam ultimele cercetari stiintifice? Sunt aceleasi mecanisme de aparare care te fac sa iti tragi degetul de pe soba fierbinte, dar pe acelea nu le contesta nimeni, nu? Exact la fel, corpul nostru secreta toti acei hormoni care ne fac sa avem instincte materne, e o chestiune  fiziologica, medicala, nu sunt basme din batrani! Corpul nostru striga dupa atingerea bebelusului, after all, a fost 9 luni parte din tine… Cum il poti proteja mai bine daca nu la pieptul tau?! Deci instinctele materne nu-s povesti cu pesti, sunt reactii naturale, fiziologice ale organismului femeii declansate de nastere! Acum faptul ca noi alegem sa le ignoram pentru ca ni se spune ca ASA TREBUIE sa doarma bebe in patut, singurel…well, prostia noastra…

Desigur ca, in momentul in care decizi ca e natural si firesc sa dormi cu bebe, e de datoria ta sa te asiguri ca ai creat conditiile ideale, ca salteaua e ferma si de calitate, ca cearceaful e bine ancorat de ea, ca nu ai sute de perne pufoase, ca nu exista riscul ca  bebe sa fie prins sub patura/ plapuma si asa mai departe. Asta e o chestiune de bun simt, exact aceleasi masuri le iei si daca decizi sa iti culci puiul in patut. La fel, vei fi atent la temperatura camerei si la imbracamintea copilului, astfel incat sa eviti supra-incalzirea. Ce-i asa de complicat? Unde e pericolul? Ca te intorci peste bebe? Dati-mi voie sa rad… Poate daca esti mort de beat sau cu ceva substante interzise la bord!

A nu se intelege ca ii blamez pe cei care aleg doar room-sharing. Atata vreme cat bebe se simte bine la el in patut si nu plange, e ok… fiecare face cum crede. Culmea e ca noi, co-sleeperii, nu sarim ca arsi sa le explicam cat de periculos e sa nu il ai pe bebe langa tine!

Deci dragii mei, instinctele materne nu-s o gluma, iar Academia Americana de Pediatrie pe mine nu ma convinge, atata vreme cat, asa cum spunea cineva, recomanda suzeta ca sa reduca riscul SIDS… Pai titi ce are? Nu mai e buna??? Dar despre suzeta, titi, somn si SIDS in episodul urmator 🙂

Nopti senine de co-sleepuit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: